Colegiul National Alexandru Ioan Cuza Ploiesti - Logo

Istoric

Colegiul National „Al I. Cuza” Ploiesti (fosta scoala Medie 5) este una dintre institutiile de renume din orasul Ploiesti si din judetul Prahova. Situat în zona centrala a orasului, pe strada Trei Ierarhi la nr 10, liceul are o istorie bogata, legata atât de locul pe care a fost construit, cât si de cladirea localului. Se spune ca la 1859, în drum spre Bucuresti, Al. I. Cuza a poposit aici. De aceea, mai târziu, numele scolii a fost legat de cel al domnitorului.

Trupele rusesti, în drum spre Balcani, în conformitate cu conventia româno-rusa, au trecut prin acest loc, sub conducerea lui Nicolae al II-lea, fratele tarului. Aripa veche a liceului (dinspre strada Vlad Tepes, actualul corp „C”) a fost Scoala Evreiasca „Luca Moisi”. În anul 1957 exista „Scoala mixta 6”(din 1948) care a primit denumirea de „Scoala Medie 5”, „Al. I. Cuza” debutând cu 3 clase de liceu, respectiv 86 elevi. Activitatea se desfasura în cladirea din strada Vlad Tepes (aripa veche).

În anul 1967 a fost construit corpul de legatura între cele doua localuri (corpul „B”). În anul 1977, la 1 decembrie s-a unit cu „Scoala Medie Mixta nr. 4 Nicolae Balcescu” (localizat în str. Democratiei, unde în prezent se afla sediul Inspectoratului scolar Prahova). Bustul marelui patriot si istoric, realizat de Gh. Coman, este pastrat în holul liceului, la etajul I, ca marturie a fuzionarii. Din anul 1976 scoala a început sa functioneze cu sectie „Seral”, în trei schimburi, fiind la acea data singura specializata în aceasta forma de învatamânt. În anul 1978 liceul a fost desfiintat si a continuat sa functioneze ca „Scoala Generala Nr. 26”. Pe lânga cursurile de zi, continuau sa se desfasoare si cursurile serale unde se pregateau sute de salariati. Dupa evenimentele din 1989, în anul 1990, unitatea redevine liceu sub titulatura de „Liceul Teoretic Al. I. Cuza”.

Liceul Alexandru Ioan Cuza Ploiesti

Planul de scolarizare a fost marit continuu, ajungându-se la sapte clase pe serie. În momentul de fata numarul elevilor este de 1160. Directorii scolii, de-a lungul timpului, au asigurat nu numai baza materiala si organizarea procesului instructiv-educativ, dar au fost preocupati si de mentinerea unui climat cald, plin de har, care a influentat benefic colectivul de cadre didactice din acest locas de cultura, ele însesi pline de har si daruire si care au ramas prin activitatea lor îndrumatori spirituali în constiinta urmasilor. Aici si-au început multi cariere, ramânând pâna la pensionare. Dintre ei amintim pe directorii: I.Nicoara si Al Vaduva (adjunct) (din perioada 1957-1958), Stefan Sarivan (1958-1959), Marian Gaspar, Constantin Boncu (1959-1966); între 1966-1980 vine din nou la conducerea scolii prof. St. Sarivan, avându-i ca adjuncti pe prof. Constantin Stancu, E. Rusu, N. Boncu; între 1980-1990 scoala este condusa de prof. Jean Szentenay si V. Cristescu (adjunct); Ioan Moroianu - director între 1990-1993, având ca adjuncti pe prof. GyÖrgy Mihalka, V. Cristescu si A.Penu. Din 1993 pâna în 2001 prof. Aurica Penu este directorul scolii având ca director adjunct pe I. Lefter.

Prof. I. Moroianu revine la conducerea liceului în 2001, dupa o perioada în care a fost inspector general adjunct la Inspectoratul Scolar Judetean Prahova. Prof. Ioan Lefter ramane în functia de director adjunct.

Incepand cu 1 septembrie 2009, sub directoratul prof. Rodica Popescu, scoala primeste titulatura de Colegiul National "Alexandru Ioan Cuza" si in acelasi timp este admisa in Asociatia Colegiilor Centenare din Romania, ca o recunoastere a calitatii actului de invatamant desfasurat in aceasta unitate.

Profesori de renume, au contribuit la rândul lor, de-a lungul timpului, la renumele liceului; amintim pe Dimitrie Borislavski, Elena Paulescu, Costel Ionescu, Paul Claudiu Marinescu, Gabriela Teodorescu (româna), Stefan Sarivan, Jean Szentenay, N.Tudoran (matematica), Constantin Boncu, Ene Rusu, Florian Corneliu Ionescu (istorie), GyÖrgy Mihalka(engleza), Constantin Stancu (latina), Gheorghe Matusa, Ioan Grintescu si Teodor Vieru (ed. fizica), Paul Zipser (desen).

Primele cercetari în istoria petrolului au fost realizate de profesorul de la Liceul „Al. I. Cuza”, Constantin Boncu. Bustul lui Cuza, aflat în holul liceului, a fost modelat de sculptorul Paul Zipser (profesor de desen). Profesori, autori de manuale, carti, articole, materiale metodice, au contribuit la dezvoltarea învatamântului prahovean Gabriela Teodorescu, Steluta Coculescu, Domnica Alexandrescu, Paul Claudiu Marinescu, Radu Nicolae, Isofache Catalina, Mogos Carmen, Mariana Nedelcu, etc. Profesoara Viorica Raduta, poeta, prozatoare, eseista, este o fidela colaboratoare a revistei „Axioma” si o scriitoare postmodernista remarcata.

Fostii elevi ai scolii sunt astazi profesori în scoala care i-a format: Ioan Moroianu, Camelia Danescu, Doina Apetrei, Luminita Gherasim, Florentina Pandeli. Alti fost elevi au depasit granitele prin renumele lor: Octavian Belu - a purtat numele gimnasticii românesti pretutindeni în lume. Poetul Ion Stratan a învatat si a debutat în aceasta scoala, ca si criticul Costin Tuchila. Doctorii Nicu Grigore , Ion Dinca  si Luiza Dascalescu s-au afirmat pe tarâmul medicinii, Mihai Stuparu - ambasadorul Romaniei in Irak, a excelat in diplomatie.

Resursele materiale ale liceului constau în: 18 sali de clasa, 3 laboratoare (fizica, chimie, biologie), doua laboratoare de informatica cu câte 30 calculatoare, fiecare legat în retea si cuplat la Internet, sala multimedia in care este instalata platforma AEL cu 30 calculatoare, centru crosscurricular; sala de sport moderna, construita prin Programul guvernamental si data în folosinta în anul scolar 2003-2004 de presedintele tarii, Ion Iliescu. Salile de clasa sunt dotate cu calculator, videoproiector, sistem audio, ecran de proiectie si table scolare ecologice,  in urma unui proiect sustinut financiar de Fundatia "TIMKEN" din Ohio-USA. Laboratoarele dispun in plus de table interactive. De asemenea toate spatiile scolare sunt dotate cu instalatii de aer conditionat.

Liceul dispune de doua cabinete scolare medicale: unul de medicina scolara si celalalt de stomatologie. Biblioteca scolii are 28000 de volume si o sala de lectura. Scoala are centrala termica proprie.

Institutia functioneaza cu 36 clase din care 8 clase de gimnaziu, cu studiul intensiv al unei limbi straine, iar din 2005-2006 si cu matematica intensiv. În perioada 1999-2005 a asigurat si scolarizarea la cursuri cu frecventa redusa (4 clase).

În holul principal al scolii se afla o fresca donata de Palatul Culturii intitulata „Mosnenii din Ploiesti si Mihai Voda”, o placa pe care sunt înscrisi directorii scolii si bustul lui Al. I. Cuza. Tot aici sunt expuse pe un panou modern toate realizarile actuale ale liceului. Pentru modul de prezentare scoala a obtinut locul I la Târgul ofertelor scolare în 2004.

DiplomeRezultatele la concursurile scolare judetene, nationale si internationale ale elevilor aduc anual scolii noi diplome. Urmarind dinamica efectivelor de elevi, din 1990 pâna în 2005 s-a mentinut o medie de 37 clase cu aproximativ 1100 elevi. Cadrele didactice, în numar de 71 din care: 45 titulari cu gradul didactic I, 16 titulari cu gradul didactic II, 7 cu gradul definitiv, 3 debutanti ofera elevilor o pregatire stiintifica riguroasa.

Profesorii au implementat solutii de modernizare a bazei materiale în conformitate cu standardele europene si au depus toate eforturile pentru realizarea unui management eficient. În ceea ce priveste examenele scolare procentul de promovare la testarea nationala si bacalaureat a fost în ultimii ani de 100%.

Revista scoliiRevista liceului a fost o preocupare constanta a catedrei de limba si literatura româna de-a lungul timpului, scopul ei fiind descoperirea talentelor si stimularea creativitatii elevilor. În anii 60 numele revistei era „Muguri”.Între 1960-1970-1980 a aparut revista „Vlastarul”.Aici publica primele lor poezii si studii Ion Stratan si Costin Tuchila. Profesori îndrumatori au fost: Ene Rusu, Gabriela Teodorescu, Paul Marinescu, Gy. Mihalka, Sergiu Ispirescu. În 1994, cu sprijinul prof. Constantin Vizitiu revista reapare cu câteva numere sub denumirea de „Muguri”. În perioada 2002-2005 apar alternativ revistele „Anotimpuri” si „F” sub îndrumarea profesoarelor Iolanda Manescu si Gabriela Teodorescu, precum si foi volante ale unor clase, cu ocazia omagierii unor evenimente.

De remarcat este ca, indiferent de titulul lor sau de data aparitiei, revistele au subliniat constant : „elevi... profesori... cu care ne mândrim”.

Întreaga activitate de formare educationala si profesionala din Colegiul National „Al. I. Cuza” se concentreaza asupra formarii unor absolventi independenti, responsabili, în masura sa decida asupra propriei lor cariere si vieti si sa contribuie la împlinirea lor intelectuala, iar prin aceasta la dezvoltarea vietii lor si a celor din jurul lor.

CONTUL MEU

Nume utilizator :

Parola :

Tine-ma minte :

STIRI

CONCURSURI / EXAMENE

CLASA A V-A

PROIECTE

Linkuri : Istoric | Resurse umane | Resurse materiale | Știri | Contact | Concursuri / examene | Forum | Webmail | Administrare